Ce inseamna a fi profesionist…
Cred ca s-a improprietarit ideea ca fiecare individ este caracterizat de anumiti parametri, pe care ii stie cu siguranta pe de rost. Cu toate acestea nu pot raspunde la intrebarea care este culoarea mea preferata, melodia preferata si alte asemenea. Dar stiu cu siguranta ca numarul preferat este 47, tara in care as dori sa traiesc este Canada si cuvantul preferat este “profesionist”.
Pentru mine ideea de profesionist este asociata cu (veti rade) americanii. In filmele lor am vazut invocat foarte des acest concept, al unei persoane care activeaza intr-un domeniu care pentru el nu are nici un secret. De mai multi ani am cochetat cu gandul de a fi profesionist intr-un domeniu, am incercat programare (m-am lasat inainte de a incepe), web design (m-am bazat pe pasiunile mele din copilarie, vezi sectiunea “Despre mine”) si pana la urma m-am decis la hardware (nu crearea lui ci criticarea muncii facute de altii, aka redactor hardware, critic cu acte). Am fost cam dezamagit cand am vazut ca, desi nu eram un prost jurnalist tehnic, remuneratia era mult prea mica pentru ambitiile mele, cel putin in forma clasica de jurnalism offline.
Nu am sarit parleazul prea mult, ci am ales un domeniu in voga, de aplicare a pasiunii mele pentru calculatoare: Internetul. Momentan ma vad in situatia de a sari parleazul si mai mult, fiind posibil ca procentul de implicare in “calculatoare” sa devina minoritar. Decizia am luat-o imediat, mai ramane sa iasa si socotelile… Sunt condus de rezultate, sper sa ajung un achiever, sa las ceva tangibil in urma mea, etc. Sunt inca la inceputul drumului, recunosc, diferenta intre cunostintele acumulate si cele la care trebuie sa ajung fiind compensata, dupa parearea mea, de ambitia personala.
Nu am nici un dubiu ca pretul platit va merita la calcularea rezultatelor, insa nu pot sa nu ma intreb ce se va alege cu profesionistul pe care il vad uneori in oglinda propriilor aspiratii? Oare diferenta intre un profesionist si un lucrator obisnuit intr-un anumit domeniu nu sta in experienta enorma acumulata in timp de primul, in detrimentul necoacerii indeajuns a celui din urma? Sper ca pentru a fi profesionist e nevoie si de o sclipire, pe care altii nu o pot avea nici dupa decenii de straduinte, altfel “i’ve HIT trouble”…
Oricum unul din lucrurile care fac parte din combinatia succesului este sa nu iti pui niciodata intrebarea “Oare voi reusi?”, iar profesionalismul este ingerul pazitor care te opreste sa te bagi in lucrurile pe care nu ai sanse sa le realizezi.
De citit
Apropos de profesionalismul americanilor puteti citi aici ceva tare. N-o sa mai zici nicioadata ca americanii sunt profesionisti (poate pro fesionisti, stiu ca nu multi o sa inteleaga poanta, da nu am o droaie de colegi de munca…).
Numarul meu preferat e 42 :)