Interactiunea cu calculatoarele persoanle: de la ciudatenie la naturalete

Tin minte si acum primul meu contact cu un PC. Senzatia pe care am avut-o a fost de modern/noutate/hot, zi-i cum vrei. Asta era prin clasa a 9-a, acum multi ani. De atunci calculatoarele mi-au intrat pe sub piele, chiar prea mult dupa parerile altora. Cu toate acestea calculatoarele nu sunt un lucru natural pentru multi oameni, care vor/trebuie doar sa il foloseasca, nu au si dorinta sa invete cum functioneaza, cum e construit samd.

Desi toata lumea foloseste un calculator nu cred ca se poate spune ca este mainstream dpdv al utilizarii (sunt destui care il folosesc doar ca le trebuie la serviciu, si atunci nu cu prea multa bucurie). Telefonul mobil a devenit mainstream, nemaifiind un mister, televizorul a devenit si el mainstream acum 30-40 de ani si masina acum 50-60 (la americani cel putin).

windowslivefacerecognition

PC-ul merge si el in directia mainstream, dar ca sa ajunga acolo trebuie sa poata fi folosit ca un obiect familiar, sa se poata interactiona cu el natural. Semnele ca se intampla asta? Microsoft Surface si mai nou Windows Live Photo Gallery, care va introduce functia de recunoastere a fetelor dintr-o fotografie sunt doar doua exemple, care vin de la Microsoft (nimic intentionat din partea mea).

Mai avem cativa ani pana o sa interactionam natural cu PC-urile, dar deja se vede luminita de la capatul tunelului. Mai avem putin pana sa dam comenzi verbale (sau telepatice?) calculatorului care ne controleaza casa (ca in SF-urile de acum 10 ani). Nu va mai trebui sa ne chinuim sa ne salvam pozele de pe camera foto, sa le punem online, sa  le catalogam, sa le facem backup pe DVD-uri. Va fi de ajuns doar sa zicem â??salveza-mi pozele facute azi PC-uleâ?.

Abia astept, ca m-am saturat sa am grija de datele mele ca de cartile din biblioteca?

ABONEAZA-TE PENTRU A PRIMI POSTARILE DIRECT PE EMAIL
Vei fi anuntat zilnic cand public articole noi pe blog!

De asemenea, ai putea dori...

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published. Required fields are marked *