Cât de moral şi normal este impozitul diferenţiat pe veniturile mari?

Impozit DiferentiatAm citit ştirea asta şi mi-a picat faţa puţin. Nu, nu e vorba că un preşedinte francez fuge la inamicii tradiţionali ai ţării sale, ci faptul că guvernului francez i se pare normal şi echitabil să aplice un impozit de 75% pentru veniturile anuale ce depăşesc un milion de euro.

Nu am să înţeleg niciodată ideea impozitului diferenţiat (în procente), adică nu înţeleg cum îşi închipuie cineva că demotivându-i pe cei care fac bani vei reuşi să creşti încasările la buget. Nu mai zic de chestiile gen “toţi cetăţenii sunt egali în drepturi” şi alte declaraţii de egalitarism din diverse constituţii.

Dacă tu reuşeşti să munceşti mai mult şi să faci mai mulţi bani de ce e normal să beneficiezi mai puţin de munca ta? Că despre asta e vorba, să fim seriosi. Problema ta ca guvern ar trebui să fie “avem prea mulţi oameni care câştigă puţin”, nu că “avem câţiva care căştigă prea mult”. Cu astfel de măsuri dai speranţă celor asistaţi sau celor leneşi, care vor crede că acum sunt mai mulţi bani ce li se vor da lor pe degeaba prin diverse subvenţii şi ajutoare.

Ţin minte cum Marea Britanie a crescut limita superioară de impozitare a veniturilor mari la 50% acum câţiva ani şi cum mulţi din cei vizaţi şi-au schimbat domiciliul sau au apelat la soluţii de optimizare fiscală gen offshore-uri. Cred că mândria franceză a zis “noi putem şi mai bine, hai să băgăm 75%!”.

Părerea mea este că mai bine laşi cetăţenii muncitori în pace şi îi tratezi din punct de vedere fiscal la fel ca pe ceilalţi, mai puţin norocoşi şi poate vei avea surpriza ca unii din bogaţi să se simtă datori moral faţă de societatea şi comunitatea care i-a ajutat într-o oarecare măsură să ajungă unde sunt acum. Altfel se simt datori să îşi apere banii.

Ce om normal zice “am avut un an bun, deci hai să arunc în aer 75% din profit, că nu merit banii ăştia”? Mai ales în condiţiile în care banii ajung la bugetul statului, unde sunt irosiţi în fel şi chip, pentru că toate guvernele sunt ineficiente în a cheltui şi investi banul contribuabilului într-o măsură mai mică sau mai mare. Tu cât de atent ai fi în poziţia de a decide ce faci cu banii altuia?

ABONEAZA-TE PENTRU A PRIMI POSTARILE DIRECT PE EMAIL
Vei fi anuntat zilnic cand public articole noi pe blog!

De asemenea, ai putea dori...

3 răspunsuri

  1. M1rcea says:

    corect, egalitatea drepturilor cetatenesti inseamna si impozit egal, nu? pe de alta parte, un model pozitiv mi se pare SUA, unde, din convingere sau sub presiunea societatii, cei foarte bogati doneaza foarte mult si astfel situatia se reglementeaza optim pentru toata lumea, fara interventia statului.din pacate in europa nu exista acesta obisnuinta, si nu numai in Est.

  2. Dan says:

    Sunt de acord cu ce spui, dar, avand in vedere ca majoritatea tarilor dezvoltate au un sistem de impozitare diferentiata, cred ca este cel mai “productiv” pentru bugetul de stat al unei astfel de tari, fara sa taie elanul celor care muncesc si/sau castiga mai mult. Nu vorbesc de impozitarea cu 75%, care pare mai mult decat exagerata.

  3. damian says:

    Este hotie pe fata… oricum daca castigi mai mult platesti mai mult, cu aceeasi cota de impozit…dar daca castigi mai mult sa platesti si mai mult…e aberant….
    Se incurajeaza lenea si statul cu mana dupa ajutoare la stat, lucra valabil in toata europa….

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published. Required fields are marked *