Chiar avem nevoie de 4G?

Cred ca ati auzit cu totii de 4G, o tehnologie care este impinsa foarta tare pe piata din SUA si Canada, in pofida faptului ca acolo abonamentele de date sunt extrem de scumpe, comparat in Romania, iar acoperirea in afara oraselor mari este o gluma. Am experimentat-o pe propria piele, deci nu cred ca vorbesc prostii.

4G LTE

4G LTE

Inainte de toate, vreau sa fie clar: in IT cam tot ce e mai rapid e mai bun, deci sigur pe termen lung 4G LTE este mai bun ca HSPA+ sau ce avem noi acum. Problema pe care o pun eu este una de matematica: daca ai un abonament de mobil cu 1 GB de date incluse lunar si te uiti la filme (o activitate care apare marketata in toate reclamele la 4G) ti se termina alocatia lunara in cateva minute.

Din fericire nu vei ajunge niciodata sa transferi la viteza maxima 4G LTE (73 Mbps momentan), ci te vei multumi cu 20 Mbps reali, adica 2.5 MB/s. In cazul asta cei 1 GB de date se consuma intr-un diabolic 6,66(6) minute. Hai sa rotunjim la 10 minute, ca poate mai asculti si muzica, nu te uiti doar la filme.

Concluzia e simpla: mai bine ne-am dori abonamente cu o alocatie de date mai mare, mai ieftine, baterii mai bune la telefoane si apoi 4G, care in prima faza are ‘avantajul’ consumarii bateriei care si asa abia tine o zi. Nu cadeti in plasa marketingului…

Comparatie viteze de transfer

Sa vedem acum insa comparativ diversele standarde de transfer de date, pe care le veti folosi cu siguranta daca va aventurati prin locatii mai indepartate pe la noi sau in strainatate. Vitezele sunt cele maxime permise de standard, si nu au nicio legatura cu vitezele reale obtinute in practica, care sunt mult mai mici:

  • EDGE: 200Kbps (0.195Mbps)
  • HSPA: 3.6Mbps
  • HSDPA: 7.2Mbps sau 14.4Mbps
  • HSPA+: 21Mbps
  • DC-HSDPA: 42Mbps
  • 4G LTE: 73Mbps

Tabelul l-am compus pe baza articolului asta, deci s-ar putea ca unele cifre sa fie gresite. Oricum e clar ca 4G va ajunge si la noi cat de curand, dar nu va asteptati la o acoperire buna in afara marilor orase, cel putin la inceput, iar pe masura ce va creste numarul de utilizatori s-ar putea sa mearga si mai prost (de fapt sigur va merge mai prost).

ABONEAZA-TE PENTRU A PRIMI POSTARILE DIRECT PE EMAIL
Vei fi anuntat zilnic cand public articole noi pe blog!

De asemenea, ai putea dori...

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published. Required fields are marked *