Crima si pedeapsa la teatru

M-am gandit zilele astea ce inseamna a fi intelectual. Ce m-a facut sa ma gandesc la acest lucru a fost piesa de teatru “Crima si pedeapsa” pe care am vazut-o sambata la Bulandra. N-a fost o piesa rea, ci doar prea lunga. Daca la un film bun prea lung nu m-as plictisi (pot sa pun pauza cand vreau, sa mananc floricele si sa sorb din paharul cu suc/bere), la teatru e alta poveste, pur si simplu nu am rabdare… Crima si pedeapsa a avut 2 parti (nu stiam initial), dupa prima chiar credeam si speram ca s-a terminat, dar n-a fost sa fie. Nu regret ca am fost la teatru, dar sigur va mai trece ceva timp pana o sa ajung iar acolo.

Daca la teatru am mai calcat in medie odata pe an, la opera inca mai cred ca nu pot intra fara binoclu d-ala mic. Probabilitatea de a merge la opera e chiar mai mica decat cea ca Steaua va castiga din nou Cupa Campionilor… Revenind insa la ideea de intelectual cu siguranta nu sunt un intelectual clasic: nu merg la teatru, opera, nu citesc beletristica. Cum pe asta am lamurit-o acum va intreb ce este insa un intelectual modern? Daca prin modern se intelege ca sunt pasionat de documentarele de pe Discovery Channel (sursa moderna de cultura generala), ma uit le filme artistice (in plus fata de cele de actiune, SF-uri si comedii), ascult alta muzica decat MTV top 20 sau cum s-o mai fi numind acum, si imi citesc stirile pe Internet, atunci sunt un intelectual modern.

Nu sunt disperat sa fiu vazut ca in intelectual, ci doar cred ca acest termen trebuie revizuit putin in prisma schimbarilor sociale care au avut loc in tara noastra de la revolutie incoace. Pruteanu cred ca ar fi o figura care ilustreaza cel mai bine intelectualul clasic, dar pentru mine este doar un mos cu o fixatie puternica impotriva tinerilor care refuza sa traiasca in trecut…cum face el. Dar nu despre Pruteanu vreau sa scriu, ci doar despre ideea de intelectual modern. Voi cum l-ati defini? Va regasiti in el?

ABONEAZA-TE PENTRU A PRIMI POSTARILE DIRECT PE EMAIL
Vei fi anuntat zilnic cand public articole noi pe blog!

De asemenea, ai putea dori...

3 răspunsuri

  1. Andrei says:

    Conceptul acesta de intelectual e destul de complex. Desigur in timp se schimba perceptia asupra lui, dar asta nu inseamna ca toate deprinderile trecute trebuiesc date uitarii. Astfel o sa aduc in discutie cititul, care este extrem de important pentru orice persoana, deoarece iti dezvolta cunostintele, modul de exprimare, bla bla (avantajele sunt evidente). Omul modern care spune ca este atat de ocupat incat nu mai are timp sa deschida o carte se minte pe el insusi in majoritatea cazurilor. Si astfel el devine intr-un fel limitat, pentru ca sunt multe arii pe care nu reuseste sa le mai acopere nici macar vag. Asadar in concluzie, eu consider ca exista intelectuali “de nisa”, sa le zicem asa, oamenii cu care ai ce discuta in anumite domenii si “intelectualii”, cei ce pot acoperi subiecte vaste. Si diferenta intre ei care ar fi? Nivelul de cultura probabil :)

  2. Ionut Popa says:

    Sunt foarte de acord cu tine Andrei, cititul este important. Eu nu citesc beletristica, dar citest foarte multe alte materiale pe Internet.
    Din punct de vedere al nivelului culturii, si aici depinde cum definesti cultura: istorie, pictura, literatura (clasic) sau stiinta, filme si alte domenii mai recente :)

  3. ion ion says:

    Du-te la opera. Singur. Fara sa stie nimeni.Nu e nici scump,si e frumos.Canta o orchestra simfonica life ,muzica e frumoasa. Unele cantece sunt atat de frumoase ca te ametesc! O data a cantat un om in fata mea la vreo 5 metri de vibrau si scaunele ! Fara statii !Poti sa incepi cu balet: nu se canta,doar orchestra.Daca duci o fata la un balet s-ar putea sa te iubeasca pentru asta mai mult…O plimbare prin frunze vestede…O expozitie …   Chestii rare …! 

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published. Required fields are marked *