Cum isi aleg americanii presedintele
Azi isi aleg americanii presedintele. Cred ca putini sunt cei care nu stiu asta. Mi se pare o alegere buna ca ziua alegerilor sa pice in timpul saptamanii. Pentru mine ideea de a sta la coada duminica, in ziua mea libera, pentru a alege cel mai putin incompetent politician ma cam seaca.
Dar nu despre asta vroiam sa scriu, ci despre modalitatea de alegere a presedintelui, care mi se pare foarte putin democratica (asta de la tara care a inventat democratia). Practic poti castiga fara sa ai majoritatea voturilor, sistemul de alegeri fiind unul care te face sa ta gandesti doar la smecherii pentru a castiga. Un astfel de sistem in Romania cred ca ar naste controverse nenumarate (chiar mai multe decat autobuzele cu alegatori).
Mai jos modalitatea de alegere a presedintelui SUA, usor de inteles si de cei cu IQ mai mic (care apropo, nu i-as lasa sa voteze, daca nu dovedesc ca sunt la curent cu ce se intampla in lumea in care traiesc):
"asta de la tara care a inventat democratia" – in nici un caz SUA nu este inventatoarea democratiei. Ca se cred ei aparatorii democratiei si fac pe politistul globului este alta treaba. Democratia au inventat-o vechii greci (demos=popor si kratos=conducere, adica conducerea de catre popor).
Sistemul american de alegeri este asa cum este din cauza ca in trecut nu prea exista alta varianta de a numara voturile pe tot teritoriul SUA (este un continent pana la urma). Imagineaza-ti ca acum 50 de ani nu existau computere si internet, asa ca americanii trebuiau sa stranga cumva voturile si sa aleaga un presedinte "federal" al intregii uniuni.
JP-eule, n-ai dreptate fra'.
Deci mi se pare absurd sa centralizezi voturile intr-o tara ca SUA, eu ti-as gasi bube si in a numara pur si simplu voturile unul cate unul. In primul rand, centralizarea datelor ar dura foarte mult si in al doilea rand dimensiunea tarii nu e = Romanica or so. Sunt state unde sunt mai multi oameni de culoare, state cu oameni mai bogati si mai saraci, etc etc … imagineaza-ti in Romania ca ai intr-un judet sarac si lipsit de educatie, 60.000 de locuitori lenesi, betivi, usor indobitociti, etc., si in alt oras 30.000 de locuitori care muncesc, mai bogati, cu acces la cultura, si asa mai departe (nu ma pune sa iti dau exemple clar demografice :D din Romania). Asa. Daca numeri voturile unul cate unul, ai un avantaj cert de 30.000 de tampiti si nu le mai dai nici o sansa alora cititi si spalati … pe de alta parte, daca la primul judet le dai 5 electori sa zicem (3 de la populatie + 2) si cultilor 4 electori (2 + 2), diferenta e mai mica si poate fi teoretic remontata … in viata nu neaparat cantitatea trebuie sa faca diferenta, ci si calitatea … pana una alta, nu americanii folosesc tehnoloia romaneasca, ci invers, ceea ce inseamna ca ei sunt sute de ani inaintea noastra, deci sistemul lor de vot nu e chiar asa de falimentar :D ;-)
@CTI: Politistul globului a fost intotdeauna statul care a castigat cele mai importante razboaie de suprematie, iar la ora actuala acestia sunt americanii. Stai linistit, o sa vina si vremea cand alte natii o sa se creada politistul globului …
Kratos= putere
demos=popor