De ce filmele cu buget mare ajung de obicei sa dezamageasca

Filme de la HollywoodV-am povestit despre filmele pe Blu-ray, despre extra-urile care îţi dezvăluie diverse aspecte ale filmului la care nu te-ai fi gândit niciodată, precum şi diverse lucruri surprinzătoare despre industria filmului şi cum funcţionează aceasta.

Aşa ajungi să realizezi că filmele cu buget mare au toate şansele să dezamăgească, ele ţintind întotdeauna o categorie cât mai largă de populaţiei, lucru ce duce la o grămadă de decizii strategice ce influenţează în mod negativ scenariul, imaginea şi cam toate aspectele importante.

În cazul lui Prometheus spre exemplu există mai multe versiuni ale filmului, cea pentru publicul american şi cea pentru restul lumii (poate sunt şi mai multe). În cea americană nu avem parte de prea mult sânge, nici în clipa operaţiei de scoatere a alienului, o fază care din principiu ar fi trebuit să fie destul de sângeroasă, pe când versiunea pentru cei cu stomac e destul de elocventă în această privinţă.

Cum explică şi Ridley Scott, totul se reduce la obţinerea unui rating care să permită vizualizarea filmului de către cei cu vârste mai fragede, diferenţa fiind de câteva sute de milioane de dolari în încasări, deci nici nu se pune problema să auzim înjurături şi să vedem sânge pe ecran în cazul producţiilor de anvergură.

Un exemplu celebru în acest sens este Blade Runner, care peste 10 ani a rulat în Statele Unite într-o versiune cu final fericit (complet nelalocul lui ţinând cont de atmosfera noire a filmului) şi vocea din fundal a lui Harrison Ford, care explica publicului american ce îi trece prin minte personajului principal. Pentru amatorii de Blade Runner cumpăraţi versunea Director’s Cut sau Final Cut.

Dacă vă încadraţi în publicul ţintă al unui film cu buget mare nu prea aveţi motive să fiţi dezamăgiţi, dar cum deviaţi puţin, adică doriţi realism grafic şi logic, un final neaşteptat sau o intrigă mai greu de desluşit atunci veţi fi crunt dezamăgiţi (noul Total Recall este o mare mizerie pentru că s-a încercat să fir logic mai uşor de înţeles de către public).

Până la urmă filmele sunt o afacere, nimic mai mult, motiv pentru care studiile de piaţă sunt cele care dictează punctele principale ale scenariului, nu ingeniozitatea şi realismul. Căutaţi deci filme mai obscure sau neamericane pentru a vă bucura de filme cum vă bucuraţi când eraţi copii.

ABONEAZA-TE PENTRU A PRIMI POSTARILE DIRECT PE EMAIL
Vei fi anuntat zilnic cand public articole noi pe blog!

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. Eduard says:

    Posibil din cauza ca au bani si nu prea au motive sa munceasca din greu cum se intampla cu cele cu buget mai redus…

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published. Required fields are marked *