De ce romanii nu vor avea un site de review-uri profesionist
Pentru cei care nu stiu ce este Tomshardware am sa fac o scurta prezentare. Acum mai bine de 10 ani, Tom Pabst, un german, a terminat Facultatea de Medicina, sectia chirurgie. Dupa cateva luni de practica si-a dat seama ca nu asta e menirea lui in viata si ca are un scop maret, de a crea o sursa de informare care sa ofere informatii detaliate, impartiale profesionistilor din sectorul IT.
Imbinand precizia unui chirurg si gandirea de inginer, a ales numele Tomshardware pentru proiectul vietii sale (nu cred ca a citit prea multe carti de branding si marketing pana in acel moment). Cu toate acestea succesul sitului sau a fost enorm, Tomshardware fiind considerat si pana in acest moment piatra de capatai a oricarui pasionat de calculatoare. Testele realizate au aerul de lucru german bine facut, constiincios, obiectiv, minutios si putin impersonal. In plus Tomshardware a fost tot timpul vocea utilizatorilor obisnuiti, descoperind adevarul din spatele spuselor producatorilor de componente si echipamente IT.
Tomshardware nu s-a temut niciodata sa dea cartile pe fata, in adevaratul stil jurnalistic care lipseste multor publicatii. Chiar daca au existat controverse referitor la politica editoriala (schimbarea creditelor articolelor unor jurnalisti care au parasit publicatia) si actiuni de neinteles (utilizatori Tomshardware din UK nu pot accesa situl din US), Tomshardware a ramas cea mai rasunatoare voce din multimea publicatiilor cu profil IT&C.
Eu am tot respectul pentru modestul Thomas Pabst (nu tine sa i se spuna Dr., fata de alti doctori pe care ii stiu ;)). Visul meu a fost sa lucrez pentru ei, le-am trimis chiar un CV in Romania cand si-ar rezervat Tomshardware.ro. Nu mi-au raspuns, probabil pentru ca mi-am scris numele gresit in email.
Revenind la titlul postului, de ce nu cred ca vom vedea un Tomshardware autohton. Pentru ca in fiinta noastra nu suntem minutiosi, rabdatori, impartiali si incoruptibili. In plus nu aveam specialisti care sa poata folosi echipamentele scumpe de test (presupunand ca avem bani pentru ele) si dispusi sa accepte un salariu mediocru. Se spune ca orice inceput e dificil, ca succesul depinde si de conjunctura, dar multe lucruri se spun la noi si putine se fac…Sper sa fiu contrazis prin fapte, dar si comentariile sunt binevenite :)
nu suntem “minutiosi, rabdatori, impartiali si incoruptibili” asa cum un flamand lacom nu are rabdare la mancare
iar romanii chiar sunt flamanzi, romanul in general nu va refuza o masa gratuita, ci se va imbulzi ca sa prinda bucatile cele mai bune ; ba chiar vor face asta si unii cu cont mare in banca
In cazul romanilor flamanzi e poate de inteles, dar in cazul celor cu bani deja se vede “spiritul romanesc”. Oricum, indiferent de motiv, presa romana (majoritatea si nu vreau dau nici un fel de exemple) nu este impartiala si nu urmeaza intocmai principiile de baza ale jurnalismului.
Si cum la noi multi jurnalisti sunt flamanzi…cum mai poti sa te increzi in ceea ce se scrie. Si postul meu tocmai asta vrea sa scoata in evidenta: fara impartialitate, minutiozitate, verticalitate si rabdare nu se poate face un site de IT de calibrul Tomshardware…
Dap, ideea e corecta in general… Ba mai mult, eu cred ca fara impartialitate, minutiozitate, verticalitate si rabdare nu se va intampla nimic nici in tara (la nivel de politica/nivel de trai/etc). Din pacate, statul ar trebui sa fie cel care da startul unei competitii bazate pe principiile astea, dar la noi se pare ca nu are deloc acest interes. Iar competitorii (la orice nivel: politicieni, firme, reviste, vanzatoare de flori, etc) nu au nici un interes sa nu joace dupa regulile pietei, pentru ca vor fi inghititi.
Totusi, eu cred ca se poate realiza un TOMSHARDWARE romanesc mult mai usor decat credem. Sunt convins ca putina perseverenta, multa implicare si acele caracteristici de mai sus vor avea succes.
GabiB, si eu cred ca s-ar putea realiza un Tomshardware, nimic nu e imposibil…dar in Romania multe lucruri raman in stadiul s-ar putea face. Ne lipseste la multi acel ceva numit “fapte nu vorbe”.
Man, pai lipseste acel ceva pentru ca stam de vorba aici in loc sa punem in practica. HP a inceput la fel si a ajuns no 1 mondial pe IT. Si mai sunt si multe alte povesti de succes. Multa munca, incredere si curaj, alaturi de acele atitudini de care ziceai si eu zic ca se rezolva.