Cum aflu cât de mare trebuie să fie televizorul meu?
Anul acesta la CES 2013 (Consumer Electronic Show din Las Vegas) una din tendinţele observate a fost cea a televizoarelor 4K, 3D-ul fiind cam abandonat (mulţi zic că e practic mort şi sunt de acord cu ei). 4K înseamnă o rezoluţie de patru ori mai mare decât Full HD (3840 x 2160 pixelu versus 1920 x 1080), ca să lămurim lucrurile.
Producătorii au menţionat că pentru 4K ar cam fi nevoie de un televizor cu diagonală de minim 80 inch (~200 cm), asta ca să ai ce face cu numărul ăla masiv de pixeli. Deocamdată vorbim deci de televizoare care costă cât un BMW Seria 3 bine echipat, dar asta se va schimba fără îndoială în câţiva ani, pe măsură ce 4K devine o tehnologie ‘de zi cu zi’.
Nu despre asta vreau însă să vă vorbesc, ci despre determinarea diagonalei optime a televizorului de acasă. Am prieteni de părere că mai mare este mai bine şi prieteni care îmi zic că au camere mici şi nu pot pune televizoare de un metru sau mai mari.
Până de curând eram de acord cu cei din prima categorie, dar apoi am observat un lucru: degeaba ai o namilă de televizor care îţi permite să observi cele mai mici detalii din filme, dacă nu poţi focaliza toată imaginea din prima, fără să învârţi capul stânga-dreapta ca la tenis.
Rezoluţia este un aspect important, bineînţeles, dar după ce scoţi din ecuaţie pixelii, adică te duci la o distanţă la care nu mai vezi pixelii individuali, trebuie să te ocupi de dimensiunea fizică a ecranului. Dacă nu poţi focaliza bine imaginea de pe televizor ce sens are să dai o gramadă de bani pe o diagonală mai mare. Pentru a observa detalii poţi oricând să te apropii de ecran nu?
Notă: Şi dacă ţin telefonul la un metru distanţă tot nu pot focaliza tot ce e pe ecran, deci prin focalizare bună mă refer la o focalizare comfortabilă a cât mai mult din imagine. Deh, dacă suntem prost construiţi…
Cum faci calculele?
Iei o riglă sau dacă eşti bun cu aproximările foloseşte lungimea palmei şi ţine în mână un ecran pe care îl ai la îndemână pe acasă. O tabletă sau un laptop este ideal în acest caz. Acum apropie-l până când ţi se pare că vezi totul în regulă. Măsoară distanţa până la ochi şi diagonala ecranului. Ţi-aş recomanda să testezi cu un film sau o poză de calitate, nu cu text, pentru că nu vei lucra în Excel pe televizor, deci nu ai nevoie să stai atât de aproape de ecran.
Măsoară apoi distanţa la care vei sta de televizor, aplică regula de trei simplă cu celelalte două valori măsurate mai sus (diagonala ecranului de test şi distanţa comfortabilă până la ochi) şi vei obţine diagonala televizorului pe care trebuie să-l cumperi pentru a putea vedea totul dintr-o privire, fără să mişti capul sau ochii prea mult.
În cazul meu am determinat că am nevoie de un ecran de 160 cm dacă stau la 2.5 metri de el, asta pentru a vedea la fel de bine ca pe monitor (la text mă refer). M-am dus însă la un metru şi ceva de monitorul meu de 23 inch pentru a putea vedea un film cum trebuie şi am realizat că un televizor de 120-125 cm ar fi sufient, deci sunt pe aproape.
Cu alte cuvinte pentru un televizor 4K de 84 inch am nevoie de o cameră mult mai mare, ca să pot sta la 4-5 metri de televizor. Trebuie să-mi upgradez deci condiţiile de viaţă până să îmi upgradez televizorul.