De ce domeniile .RO cu diacritice sunt o idee proasta

Tocmai ma pregateam sa ma relaxez putin cu GTA 5, insa din greseala am mai dat o tura pe Facebook inainte si am descoperit ca ROTLD pune la punct un upgrade al ‘softului’ de inregistrare al numelor de domenii care va suporta diacritice pentru inregistrari noi incepand de la 3 iunie 2015. Am pus ghilimele la software, desi trebuia sa pun ghilimele lui ROTLD, o imagine in oglinda a unui organism de stat, varianta online, probabil unul din cei mai slabi registrari din lume.

domenii romanesti .ro cu diacritice

Cred ca ROTLD putea face multe lucruri inainte de a suporta domenii .ro cu diacritice. Ma pot gandi in primul rand la o procedura de a crea cont la ei pe site, de unde sa poti administra mai multe domenii simultan, in loc sa administrezi fiecare domeniu dintr-un cont separat, cum se intampla acum, in anul de gratie 2015, sau o procedura automatizata de a transfera domenii de la o entitate la alta. Dar divaghez de la esenta acestui articol, si anume intocmirea unei liste scurte, in ceas de noapte, cu cateva motive pentru care domeniile .ro cu diacritice sunt o prostie:

  • Multi nu stiu sa scrie corect, deci cateva reguli in plus vor servi doar sa ii confuzeze pe cei care abia reusesc acum sa tasteze numele unui domeniu in browser
  • Multa lume nu stie sa adauge tastatura in limba romana in Windows. In plus o multime si mai mare nu stie sa comute intre doua sau mai multe tastaturi active
  • Mai avem un lucru tare: exista mai multe versiuni de ș și ş sau ț și ţ (dati putin zoom ca sa intelegeti). Oare ce versiune de diacritice va suporta ROTLD?
  • Vad o problema si pentru posesorii de domenii vechi: cum isi vor pronunta numele sitului cand se prezinta, pentru a nu se confunda cu versiunea corecta gramatical, cea cu diacritice. Nu e distractiv deloc sa suni ca un analfabet
  • Diacriticele pe mobil sunt chiar un cosmar ceva mai mare
  • Oportunitati noi pentru cei face fac atacuri tip phishing
  • Si una personala, de incheiere: tata foloseste fonturi custom de cand aveam Windows 95. Ca sa treaca pe limba romana schimba fontul, nu tastatura. Ma gandesc cum o sa-i explic ce are de facut, iar fonturile nu i le pot dezinstala, pentru ca are nevoie de ele

Nu sunt toate ideile mele, cateva sunt luate de aici si din comentariile pe care le-am vazut in treacat pe Facebook. Puteti sa adaugati si voi ideile voastre mai jos, in comentarii, daca nu sunteti prea ocupati sa le urati de bine celor de la Kinecto cu campania lor “Adopta un S“.

ABONEAZA-TE PENTRU A PRIMI POSTARILE DIRECT PE EMAIL
Vei fi anuntat zilnic cand public articole noi pe blog!

De asemenea, ai putea dori...

5 răspunsuri

  1. Casatorie says:

    Am intrebat la ROTLD daca detinatorii actuali ai numelor de domenii fara diacritice vor avea intaietate sa inregistreze acele nume si cu diacritice.

    Astept raspunsul lor si v-l transmit. De exemplu eu detin numele de domeniu casatorie .ro si nu as vrea sa apara speculanti care sa inregistreze acelasi nume cu diacritice căsătorie .ro inaintea mea.

    In opinia mea, greseala ROTLD este ca ar fi trebuit sa prevada acest lucru de la bun inceput nicidecum sa schimbe regulile ulterior.

    • Ionut Popa says:

      Schimbatul regulilor din mers este intr-adevar o problema romaneasca care se observa foarte bine si in legislatie. In plus se schimba prost si apoi trebuie schimba/rectificat in scurt timp. Probabil asistam la acelasi lucru in cazul domeniilor .ro cu diacritice…

  2. Casatorie says:

    In România, este o mare problemă cu diacriticiele de exemplu:

    soson.ro – scris fara diacritice
    șoșon .ro – scris cu shâ cu virguliță
    şoşon .ro – scris cu shâ cu sedliă (Ciucă nu știe să scrie cu virguliță)

    Este clar ca se va vrea un haos tipic romanesc.

    • Ionut Popa says:

      Se pare ca vor fi suportate doar diacriticele Unicode, insa tot va fi o problema pentru cei care nu si-au configurat tastaturile in Windows cum trebuie.

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published. Required fields are marked *