Comunicatiile in era digitala: dupa diversificare urmeaza unificare

Ce vreau sa zic prin titlu? Avem foarte multe platforme de tip “social” pe Internet, ne informam si comunicam prin bloguri, messenger,  RSS, twitter, Facebook, Digg plus clasicul tastat www.site.ceva si citit direct de acolo. Deja e o avalansa de informatie care ne distrage atentia la maxim. Deschid o fereastra de mess si ii dau un fisier unui coleg, primesc un link de pe youtube tot pe mess, il trimit pe twitter, citesc pe RSS o stire interesnta, ii dau share si tot asa.

Urmatoarea unealta de socializare care va avea succes cred ca va trebui sa reuseasca sa adune tot noianul de informatii si mesaje catre/dispre un utilizator intr-o singura pagina/aplicatie. Si al doilea pas va fi sa porteze cineva acea aplicatie pe telefon, care are toate sansele sa devina companionul personal digital al entitatii biologice. Pasul trei evident va fi fuziunea dintre digital si organic, cyborgizarea intr-un singur organism. Sa speram ca noi vom ingloba telefonul, nu invers, ca altfel viziunile apocaliptice Terminator/Matrix vor inceta sa mai fie SF-uri.

Evident ca ideea de mai sus are adepti si persoane care o condamna. Pe cei din urma i-am vazut la marsul “fara chipuri” de saptamana trecuta, in fata Episcopiei in Bucuresti. Cam lame, mai ales ca o astfel de problema trebuie argumentata cu idei pro sau contra, nu doar condamnata. Pana la urma se reduce la diferenta dintre stiinta si religie (asa cum o vad eu): stiinta cauta mereu un argument masurabil si ofera mereu o demonstratie a celor spuse pe cand religia se bazeaza pe ideea “trebuie sa crezi, ca asa trebuie, nu sta sa cercetezi”.

Argumentele mele pozitive sunt ca avem nevoie de unificare, care ne va ajuta sa fim mai eficienti, fara sa mai pierdem timpul cu cautarea si sortarea mesajelor (ganditi-va la cum navigam pe Internet cand nu existau motoare de cautare sau erau foarte primitive). Ca suntem dependenti de tehnologie si nu ne descurcam fara ar fi cel mai bun contraargument, dar in general ideea de adoptare a tehnologiilor noi si imbratisare a lor are efecte pozitive. Si nu, nu consider incalzirea globala o problema generata de tehnologie, din contra, eu vad tehnologia ca fiind cea ce ne va scoate la liman.

Cam lung postul, ideea initiala era mai scurta, dar ma bucur ca imi mai place sa scriu.

ABONEAZA-TE PENTRU A PRIMI POSTARILE DIRECT PE EMAIL
Vei fi anuntat zilnic cand public articole noi pe blog!

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

  1. ITist says:

    Tot noianul ala de informatii de care vorbesti se numeste Internet. Nu o sa poata fi niciodata pus intr-o pagina pt. in general lucrurile sint foarte complexe cu foarte multe legaturi intre ele, care oricit le-ai organiza nu poti decit sa tot elimini informatie utila. Nu poti aduce totul pe o singura pagina si nici nu as vrea asta pt. ca apoi totul o sa poata fi controlat mult mai usor. E destul sa controlezi acel punct unde se intersecteaza informatia si esti bossul suprem. Si crede-ma, daca asa ceva se va intimpla nu o sa vedem doar lume altruista neinteresata sa controleze si sa stoarca bani din asta.

    Insa farmecul vine exact de acolo – din imensa varietate. Asa pot incercat si alte site-uri nu doar acela UNU de care zici, pt. ca daca e unul folosit de toti ce rost au altele?

    Nu zic, diverse agregatoare specializate sint bune si ajuta, insa si acestea cu cit sint mai variate si specializate cu atit mai bine. Asa se naste progresul si afaceri noi, altfel toti defilam intr-un pas.

  2. Ionut Popa says:

    ITist, nu zic sa fie tot Internetul pe o singura pagina, ci sa ai o aplicatie care sa adune toate mesajele tale, de pe Facebook, Twitter, Linkedin, blog, email, samd plus mesajele catre tine din aceste retele…

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published. Required fields are marked *