De ce explorarea spatiului cosmic este importanta
Mi-au placut intotdeauna SF-urile cu nave spatiale, de aceea cred ca ma uitam cand eram mic la Star Wars si Star Trek, citeam cartile lui Asimov si ma uitam la documentarele cu explorarea spatiului cosmic. Imi place sa cred ca intr-un univers paralel in care m-as fi nascut in SUA si as fi avut aceleasi pasiuni ar fi existat o sansa mica sa lucrez la NASA.
Ce-mi veni cu paradoxurile astea sentimentale? Pai i-am vazut din nou pe cei de la NASA bucurandu-se ca niste copii cand sonda New Horizons s-a apropiat la putin peste 12.000 de km de (ne)planeta Pluto, dupa un drum de peste 5.000.000.000 de km si aproape 10 ani [mai multe detalii pe pagina misiunii]. Am mai vazut bucuria asta in 2012, cand roverul Curiosity a aterizat pe Marte.
Personal pot doar sa incerc sa-mi inchipui prin cate piedici au trecut oamenii acestia ca sa isi vad visul cu ochii, in conditiile in care bugetul NASA s-a diminuat semnificativ in ultimile decenii. Ca sa va faceti o idee, bugetul NASA pe ultimii 50 de ani a fost mai mic decat bugetul alocat armatei americane in 2011 (detalii aici). Adica NASA lucreaza intr-un an cu banii pe care armata SUA ii cheltuie intr-o saptamana.
E foarte usor sa gandesti ca americanii nu stiu sa-si seteze prioritatile, dar macar ei au o agentie spatiala care se poate mandri cu realizari precum multiplele aselenizari din timpul programului Apollo, cu navetele spatiale refolosibile, cu sondele spatiale trimise ca sa exploreze sistemul nostru solar si cate si mai cate. In contrast rusii au abandonat repede cursa, desi au fost primii care au trimis un animal si apoi un om in spatiu, iar agentia spatiala europeana listeaza in pagina cu toate misiunile cam o treime de programe care nu au fost inca lansate.
Explorarea spatiala este scumpa, n-am niciun dubiu, insa depinde cu ce compari, mai ales ca explorarea spatiala a accelerat progresul tehnologic al omenirii. Da, nu doar americanii au beneficiat de pe urma acestor inventii, pentru ca folosim cu totii tehnologia GPS, satelitii de comunicatii si meteo, ATM-urile bancare si defibrilatoarele, ca sa mentionez doar cateva din lucrurile care nu ar fi existat daca omul nu ar fi visat sa ajunga la stele.
Si cine crede ca nu ai nevoie de bani ca sa fii fericit are dreptate, cat timp ceea ce te face fericit nu este tocmai ideea de a construi ceva extraordinar, moment in care banii intra in scena. Banii sunt importanti, insa nu ar trebui sa fie scopul final. Banii si puterea insa sunt cele mai ‘vanate’ lucruri in ziua de azi, intr-o lume in care mega-corporatiile fac legea, o tema deja populara in filmele si serialele Hollywoodiene.
Am impresia amara ca omenirea se indreapta intr-o directie gresita, pierzand optimismul si dorinta de a descoperi lucruri noi doar pentru ca este interesant sa faci acest lucru. Uitati-va la discursul lui Kennedy “We choose to go to the moon” din 1961 si o sa vedeti un mod de gandire de mult apus, chiar daca americanii au avut intotdeauna si o agenda ascunsa, inclusiv in perioada in care JFK a tinut acest discurs.
Eu cred ca explorarea spatiului cosmic este un lucru bun pentru omenire, fiind singura sansa sa ajungem vreodata la tipul de societate a viitorului prezentata in Star Trek, in care interestul comun al semenilor tai este plasat mai sus decat cel personal. Pentru mine explorarea spatia reprezinta curiozitatea de a afla secretele cosmosului, dorinta de explorare si, de ce nu, conectare, pentru ca matematic vorbind este improbabil sa fim singura forma de viata inteligenta din univers.
Pana cand vom ajunge la o societate gen Star Trek,omenirea se va autodistruge.Vedem cu ochii nostri cum se degradeaza societatea umana,in ciuda dezvoltarii stiintei si tehnologiei.E adevarat ca unele tehnologii dezvoltate in domeniul spatial,sau militar sunt apoi utilizata in domeniul civil.Dar se putea sa fie dezvoltate direct in domenii civile,cu o mai mare utilitate pentru omenire.De ce sa nu rezolvam gravele probleme ale umanitatii(sute milioane oameni mor anual datorita foametei ,alte zeci milioane datorita bolilor;ma opresc aici. Si cand se vor rezolva toate problemele de pe pamant,ca sa nu ne plictisim,ne putem petrece vacantele pe Marte,Pluto,etc.Explorarea spatiului foloseste doar celor implicati in acest domeniu,au si ei o paine alba.Chiar credeti ca cei care lucreaza in domeniu nu stiu ca exista o singura planet pe care se poate locui?Stiu foarte bine acest lucru.Dar continua sa-si indeplineasca visurile si sa-si hraneasca orgoliul.Omul continua sa distruga pamantul cu inconstienta,si vrea sa se mute pe alte planete,chipurile locuibile,desi nu exista nimic acolo care sa sustina viata.Si unde,la sute si mii de ani lumina.Cati vor putea ajunge acolo,si apoi sa distruga si noua locuinta?.Insa una e sa trimiti nave ,sateliti,rachete in spatiu sa "cauti" un alt pamant,ce succes,ce ce grozavi suntem noi,cum suntem ridicati in slavi,Si alta este sa rezolvi o problema grava a omenirii,alimentatie,sanatate,etc.Astfel de realizari nu atrage notorietata.