Forumurile, incotro?
Forumurile cred ca sunt una din primele forme de site-uri de socializare (nu in genul Facebook, MySpace, Hi5, bineinteles). Sunt o forma cam depasita de socializare, dar care mai rezista prin prisma comunitatilor vechi. Este greu acum sa mai lansezi un forum, si sa si mai aiba succes intr-un viitor apropiat (un an – doi ani).
Forumurile n-au mai evoluat in ultimii ani, si nici nu cred ca o vor face. Vor ramane in continuare locuri in care sa pui o intrebare si sa gasesti raspunsuri, asta daca vorbim de un forum cu topicuri bine structurare si cu multi utilizatori experimentati pe diversele topicuri de discutie.
S-ar putea face ceva? Eu cred ca da, s-ar putea modifica conceptul de forum pentru a-l aduce in era Web 2.0. Yahoo Answers si Mahalo Answers sunt daca vreti niste forumuri mai avansate pentru cei care cauta exclusiv raspunsuri la o intrebare. Eu as duce insa forumurile intr-o directie putin diferita, prin cresterea importantei profilului membrului de forum, prin crearea de grupuri de prieteni, fiecare user urmand a avea o pagina dedicata, cu topicuri pe care le vad doar prietenii acestuia, un update-uri de status (integrate cu Yahoo Messenger, Facebook, Twitter samd).
Evident ideile mele sunt putin cam generale, n-am zis nimic foarte concret, dar daca as analiza problema mai aprofundat sunt sigur ca as putea veni cu cateva idei care sa aduca forumul in sfera ‘social networking’. Voi ce credeti: forumurile sunt sortite pieirii sau mai pot fi revitalizate?
Forumurile vor fi acolo pt. multi ani de acum incolo, dupa mine. Oriunde se lanseaza niste produse noi vei vedea de multe ori un forum dedicat acestora, nicidecum o retea sociala. Forumul e mai mult decit a pune o intrebare si primi un raspuns (gen * Answers), pt. ca sint discutii libere, pareri, solutii, promovare, suport, toate la un loc. Vezi de exemplu toate firmele mari au forumuri mari ce merg mai departe fara nici o problema, iar noile firme lanseaza si ele deseori forumuri proprii.
Ai si acolo profil ca la retele sociale, doar ca trebuie inteles ca lumea in general nu tot cauta profile ci discuta. Acele profile cu informatii personale au o utilitate restrinsa, pt. ca gindeste-te de exemplu cind ai cautat tu profile ultima data? Sigur, te mai uiti la cite unul, daca are site sau blog personal, daca are o poza sau CV, insa nu faci asta regulat. Insa discutat in forum e altceva, pt. ca membrii activi chiar participa. Iar forumul nu exclude blogul personal, multe au asa ceva, inclusiv noi in forumul de programare.
O chestie ce nu o vezi foarte des sint grupurile, insa nu uita ca grup poate insemna si izolare. Multi poate prefera sa discute in sub-forumuri publice, nu sa se izoleze in grupulete private, unde de multe ori discutiile ajung sa lincezeasca.
yahoogroups sau googlegroups sunt 2 exemple de forumuri evoluate – sunt grupuri de mass-mailing dar rezultatul este acelasi, si mai la obiect. toata lumea primeste un email de la cine il posteaza. exista comunitati online care prefera yahoogroups si ignora forumul dedicat – de exemplu, legat de ciclism. Ciclistii prefera yahoogroups nu forumurile de ciclism. Iar pe interfata web a unui group afisarea este identica cu a unui forum, atata doar ca arata a email postarile. big deal. Beleaua la forumuri este ca trebuie sa dai mii de clickuri sa cauti un topic anume, iar pe yahoogroup primesti in inbox si dai reply la grup, pentru toti membrii, deci un singur click.
Daca asa-zisele “thread”-uri ar disparea din forumuri ar fi si mai simplu de utilizat. Mi se pare stupid sa vad o lista de 50 de threads si sa dau click pe fiecare sa vad ce ma intereseaza – mai ales pe un forum dedicat precum cel de ciclism, unde topicul de baza e acelasi.
Pe urma, pe un yahoogroup cum ai dat send mail stii sigur ca toata comunitatea ti-a citit mesajul, ca fiecare membru primeste email de la adresa grupului de mail. Mai ales pe yahoo, si mai ales legat de activitatile outdoors, sportive, si care implica relatiile directe intre oameni, pe langa relatiile virtuale de pe group
Un user se poate inscrie pe 3, 4, .. n yahoogroupuri. Mesajele le primeste in ACELASI inbox. Ba chiar cu clienti de email gen Thunderbird poti seta reguli si foldere pentru fiecare group in parte.
deci in concluzie forumurile ca forma de socializare au fost inlocuite de yahoogroups (caci toata lumea are messenger si vede notificarea de email nou) sau de googlegroups.
Eu personal.. DETEST forumurile. Au devenit o solutie de relatii cu clientii pentru firmele ale caror website-uri au si forum. Insa socializarea nu se face asa, iar un grup de mailing, implicand evident emailul din inbox, te face sa simti mai puternic contactul cu senderul si o socializare reala se simte.
Forumurile sunt mult mai relevante si mai interactive decat Yahoo answers sau alte comunitati de genul acesta. Totusi ai dreptate cu privire la faptul ca ar trebui sa evolueze dar intrebarea e in ce sens. Deocamdata nu vad o schimbare pe aceasta nisa, avem nevoie inca de ele. Cand nu va mai fi nevoie, este clar ca vor disparea.
Eu sincer folosesc forumurile pentru a oferi sau a cere diverse imformatii, dar dezmagitor este ca gasesti si multi ombecili sau pierde vara….