Cum scapi de referral trafic SPAM in Google Analytics

Cine sta suficient de mult pe Internet stie cat de problematice sunt mesajele nesolicitate (SPAM). Pe email parca s-a mai domolit problema in ultimii ani, in sensul ca nu mai primesti trei emailuri nedorite la fiecare email solicitat, ci doar doua. Spammerii gasesc insa mereu metode noi si ingenioase pentru a-si afisa mesajele. Site-urile de socializare, forumurile si practic orice platforma unde se poate comenta sunt napadite de SPAM.

Una din noile forme de SPAM de care am aflat cand am fost afectat de ea este ceea ce se numeste “Referral SPAM”, adica boti software care simuleaza vizitatori veniti de pe alte situri (referrali). Pentru utilizatorul obisnuit al sitului afectat nu existe nicio diferenta, insa webmasterul va vedea in statisticile Google Analytics sau orice alt sistem de masurare al traficului o gramada de trafic ‘venit’ de pe site-uri precum semalt.com, buttons-for-website.com, iloveitaly.com, ca sa dau doar cateva exemple.

Statistici afectate de referral SPAM

Statistici afectate de referral SPAM

Scopul celor care recurg la astfel de SPAM este sa ii faca pe cei care analizeaza statisticile sa viziteze acele site-uri din curiozitate. Daca un webmaster experimentat face asta prima data, cand se loveste de aceasta problema, in cazul clientilor diverselor firme de consultanta, SEO, SEM s-ar putea sa vorbim de vizite repetate.

Cel mai rau aspect insa al acestui tip de SPAM aparent inofensiv este faptul ca iti strica statisticile de trafic, alterand indicatori importanti in masurarea performantelor sitului (statistici importante de exemplu in cazul unei campanii de publicitate). Statisticile site-urilor cu trafic redus sunt bineinteles cele mai afectate, deci este o problema pe care ar fi bine sa o rezolvi cat mai repede ca webmaster.

Filtre de trafic in Google Analytics

Sa vedem deci si solutia cea mai simpla pe care o avem la dispozitie pentru rezolvarea problemei SPAM-ului referral trafic (sursa). O sa detaliez cum se poate crea un filtru de excludere al traficului pentru Google Analytics. In primul si in primul rand intrati in sectiunea de administrare (Admin) din Google Analytics, selectati contul in care ati adaugat situl afectat (Account), selectati site-ul (Property) si apoi View-ul dorit:

creare filtru nou excludere trafic google analytics - pas 1

Pasul 2 il reprezinta apasarea butonului mare rosu “+New Filter”. Se poate observa ca am adaugat un filtru de excludere al adresei IP de acasa, pentru a nu fi contorizate vizitele mele pe propriul blog.

creare filtru nou excludere trafic google analytics - pas 2

Ultimul pas este si cel mai important. Se poate aplica un filtru existent in alt Account sau Property din acelasi cont Google Analytics (foarte util pentru situatia in care aveti mai multe site-uri pe care le monitorizati). Vom crea insa un filtru de la zero (Create new Filter). Avem de completat (1) numele filtrului, (2) tipul acestia, predefinit sau personalizat , (3) tipul detaliat al filtrului, de unde vom selecta ‘Referral’ si (4) expresia Regex care defineste numele domeniilor referral care vor fi excluse din statistici. Cel mai simplu vizitati aceasta pagina, care contine o lista de domenii SPAM cunoscute si expresiile Regex deja pregatite pentru copy-paste. Din cauza limitarii numerului de caractere din campul ‘Filter Pattern’ va trebui sa creati mai multe filtre, daca vreti sa excludeti toate aceste domenii, ceea ce va si recomand.

creare filtru nou excludere trafic google analytics - pas 3

OBS: filtrele sunt aplicate din clipa in care sunt configurate si activate, deci nu vor curata statisticile mai vechi din pacate. In plus, de fiecare data cand creati un filtru este recomandat sa creati un View nou, ca sa pastrati view-ul original, cu statisticile nealterate (nu se stie niciodata la ce va trebuie).

ABONEAZA-TE PENTRU A PRIMI POSTARILE DIRECT PE EMAIL
Vei fi anuntat zilnic cand public articole noi pe blog!

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

  1. Ioana says:

    Deci asta era, sa vizitez site-ul din curiozitate! In sfarsit, am inteles, nu stiam ce e cu traficul ala si ce concluzii sa trag. Multumesc pt clarificare :D

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published. Required fields are marked *