Google Reader e mort. Ce facem cu RSS-urile noastre?
Ce văd azi în Inbox dis de dimineaţâ? Magnifica ştire cu închiderea lui Google Reader. De prin 2003 folosesc RSS, de când am aflat de tehnologia asta, moment din care în browserul meu stau deschise câteva TAB-uri, nu câteva zeci, cum se întâmpla înainte. Cu RSS pot urmări zilnic câteva sute de site-uri şi bloguri, nu doar o duzină.
Când am descoperit Google Reader a fost şi mai bine, pentru că toate feed-urile RSS la care eram abonat se sincronizau automat, indiferent pe ce dispozitiv accesam şi marcam ca citite ştirile. Ieftin şi bun, ce poţi vrea mai mult?
Din păcate Google va renunţa la Reader începând cu 1 iulie 2013, deci mai este suficient timp să îţi exporţi feed-urile RSS şi să le muţi altundeva. Problema e că Google Reader este cam de departe cel mai rapid serviciu RSS pe care îl ai la dispoziţie, deci nu va fi uşor să găseşte ceva satisfăcător.
Azi am pierdut toată ziua căutând o alternativă şi cred că am găsit Feedly, care momentan se sincronizează automat cu Google Reader, al cărui API în foloseşte şi pentru sincronizarea materialelor citite.
Merge mai greu decât Reader, dar şi pentru că azi multă lume caută alternative, deci se migrează la greu pe Feedly şi pe servicii asemănătoare. De la 1 iulie Feedly va trece la propriul API şi până atunci feed-urile RSS vor fi salvate pe serverele proprii, deci în teorie ar trebui să fim acoperiţi orice ar fi. În plus Feedly are şi aplicaţii pentru iOS şi Android, care funcţionează mai mult sau mai puţin ca Flipboard, o excelentă aplicaţie de citit ştiri RSS pe teme predefinite (e mai greu să pui acolo şi sortat feed-urile dorite).
Alte alternative de care am dat ar fi Netvibes (un iGoogle foarte primitiv, dar destul de folosit), Flipboard, pe care l-am menţionat mai devreme, dar fără versiune desktop), Google Currents (ironic, ştiu, dar e şi asta o opţiune), Newsblur, Pulse, Fever, The Old Reader şi probabil multe altele, dar mie îmi place deocamdată Feedly cel mai mult.
Pentru alternative de Google Reader, un articol pe larg găsiţi aici.
De ce a închis Google Readerul?
Scuza oficială este că din ce în ce mai puţină lume foloseşte Google Reader şi compania vrea să se concentreze pe mai puţine produse, dar mai bune. Bullshit, bineînţeles. Ce îi costa să lase Google Reader neupdatat, dar accesibil doritorilor? Probabil îi costau câteva servere, dar nu cred că era sfârşitul lumii, mai ales că reacţiile de azi dovedesc că există încă suficiente persoane care folosesc acest serviciu.
Eu mai am o explicaţie: RSS-ul permite citirea ştirilor de pe un site fără să intri pe acel site, deci implicit fără să vezi şi să dai click pe reclame, deci Google nu câştigă bani de pe urma ta. O să ziceţi că sunt paranoic, dar tocmai azi s-a gândit Google să scoată din Play Marketplace aplicaţiile care blochează reclamele, deci poate Google e puţin disperat să afişeze cât mai multe reclame ca să facă nişte bani în plus să dea bine în registrele contabile. Zic şi eu…
RSS-ul e o tehnologie cheie pentru oamenii ca noi… Nu cred insa ca voi ajunge vreodata la performanta de a avea sute de feed-uri, mi-ar fi imposibil sa le parcurg. Momentan am doar vreo 15 in reader…
Trebuie sa caut si eu alternative. Daca recomanzi Feedly, o sa-l incerc pe el primul.
Personal, prefer aplicatie desktop cand vine vorba RSS. Momentan folosesc FeedDemon. Stiu ca e mai fain sa le ai online si sa le citesti cu telefonul sau tableta daca ai nevoie. Dar o aplicatie desktop de obicei se comporta mai bine la capitolul facilitati…
Cat despre Google: e un rahat pentru faza asta. Nu mai e Google ce a fost…
PS: Am dat de blog-ul tau accidental (cautam recomandari pentru scaune de birou)… weird world. Cand ti-am vazut poza, mi-am amintit instantaneu de XtremPC :D .
Sa stii ca Feedly s-a imbunatatit seminificativ de cand cu anuntul despre Google Reader. Nu se mai agata aproape deloc in browser, au bagat functii noi si aplicatiile de iOS si Android sunt chiar bine.
Deja nu regret ca dispare Google Reader :)