Imagini grele: efectele aruncarii gunoiului in mare
Cred ca ar fi trebuit sa incep postul cu “Imagini Soc! Vezi! Da Click!”, dar sa nu dam in damblaua tabloidelor, asa ca incep pe un ton realist, zic eu.
Nu sunt ecologist, asta mi-e clar. Masina mea polueaza cam cat 4 Matizuri (dar consuma doar cat 2), am un televizor prea mare, o gramada de gadgeturi care probabil o sa ajunga la gunoi in cativa ani si arunc cel putin un sac mare de gunoi la doua zile (foarte putin selectat).
Deci sunt si eu parte a problemei de mai jos si anume timpul foarte mare in care deseurile moderne se degradeaza. S-ar putea sa fie cateva erori in poza articolului (gasita pe Facebook), dar cu siguranta cateva sute de ani e prea mult, sau cateva mii. Si la ritmul in care creste numarul de deseuri in curand o sa avem oaze de pamant printre Everesti de gunoi.
As putea zice ca de maine o sa fiu mult mai atent, dar v-as minti si pe voi si pe mine. Cred ca se simte nevoia unei abordari diferite a problemei. Daca masinile pe bezina vor disparea la un moment dat, acel moment fiind cel in care va fi mai ieftin sa cumperi o masina electrica (socotesc aici toate cheltuielile inclusiv cea de achizitie), cred ca in cazul gunoiului singura scapare sunt ambalajele ecologice, interzicerea celor cu timpi de bio-degradare mari sau cresterea costului salubrizarii (daca s-ar introduce obligativitatea reciclarii 100% a gunoiului de exemplu).
Cu “hai sa fim ecologici” nu cred ca se va rezolva nimic. Banul (amenzi, costuri etc) este singurul argument viabil, cred eu.
PS. Si sa nu credeti ca Romania e codasa la reciclat. Situatia din Canada si nivelul de constientizare a populatiei sunt mult mai grave ca pe meleagurile mioritice. Singura diferenta e ca au mai mult loc de aruncat gunoiul.