Cum ar putea fi Internetul peste 10 ani
Nu am de gand sa fac previziuni asupra cum va arata Internetul peste 10 ani sau daca va mai exista in forma actuala. Am de gand insa sa imi exprim punctul de vedere si sperantele mele asupra a ceea ce doresc sa devina realitate in anii urmatori.
Pentru inceput as vrea sa subliniez ca Internetul este un produs al nevoilor societatii, nu este o inventie geniala care a uimit lumea si a fost apoi adoptata pe scara larga. Initial ARPANET (stramosul Internetului) a aparut datorita nevoilor armatei americane, fara finantarea careia cu siguranta nu ar fi fost posibila. Retelele au aparut din nevoia de interconectare a calculatoarelor, iar Internetul din nevoia de interconectare a tuturor retelelor. Totul a avut loc pe fondul nevoii de comunicare a indivizilor. Concluzionand acest paragraf, Internetul este un produs al nevoilor noastre si arata asa pentru ca noi asa am vrut sa fie. Este o oglinda a societatii moderne, pe Internet existand lucuri bune, rele, inteligente, tampite, razboaie, aliante samd.
Ce va fi peste 10 ani, n-am nici o idee, dar stiu totusi ce as dori eu sa vad. In primul rand m-am saturat sa tin minte 1000 de conturi de login si parolele aferente, sa ma intreb cine mi-a trimis un anumit mesaj, cine mi-a trimis SPAM si cine scapa nepedepsit datorita imposibilitatii de identificare a individului in mediul virtual. Veti spune poate ca tocmai libertatea extraordinara a Internet-ului este cea care a scos oamenii din cochiliile lor si le-a permis sa contribuie la dezvoltarea acestei minuni a istoriei moderne (cine a jucat seria Civilization stie despre ce vorbesc). Daca identificarea strica tot farmecul Internetului, atunci nici societatea noastra n-ar fi evoluat inainte de Internet fara existenta pasapoartelor, buletinelor si metodelor de identificare traditionale.
Ca in orice situatie cred ca exista o perioada de haos initiala, determinata si de expansiunea exploziva (vezi WWW, Big Bang-ul universului locuit de noi si exemplele pot continua) urmata apoi de ordonarea ce devine posibila datorita incetinirii expansiunii. Cred cu tarie ca ordonarea din cazul Internetului se va traduce in urmatorii ani in sporirea securitatii informatice a individului. Va exista un mijloc unic de identificare online (as miza pe verificarea amprentei), iar odata identificati vom putea scrie, citi, cumpara, comenta, comunica si lucra. Vom asista si la o centralizare a informatiei din jurul unui individ (aici ne ajuta foarte mult Google, care permite stocarea in cantitati mari a variatelor tipuri de date, ce sunt apoi interconectate prin intermediul serviciilor proprii).
Odata cu aceste bucurii vor venii sigur si o gramada de noi probleme. Pe acestea inca nu le pot identifica exact, dar probabil vor fi legate strans de identificarea unica (furtul de identitate si de date personale ce vor fi apoi folosite in scopuri necinstite). Nu vreau sa par un luptator infocat impotriva pirateriei software, file sharing-ului sau serviciilor gratuite, insa incerc sa constientizez faptul ca la un moment dat vom plati pentru lucrurile de care am devenit atat de dependenti.
veni, nu venii….peste zece ani nu va mai exista internet……si asta din cauza posibilitatii detonarii bombelor de diferite tipuri prin telefon ….e o premonitie a mea…restul ….fara cuvinte!