Lenovo IdeaPad U310 mini-review: un foarte tare ultrabook ieftin
Nu m-am jucat doar cu Sony Vaio T13, ci si cu Lenovo IdeaPad U310, un alt ultrabook de 13.3 inch, tot din categoria buget. Aparent producatorii au inceput sa-si dea seama ca doritorii de laptopuri subtiri si usoare nu sunt dispusi sa plateasca 5000-6000 RON pe un unul, fie el si Zenbook Prime (preferatul meu momentan).
Asa a aparut a doua generatie de ultrabook-uri care incearca sa zgarie segmentul de pret 3000-3500 RON. Lenovo IdeaPad U310 chiar aici se incadreaza, desi aproape pierde statutul de ultrabook, conform definitiei Intel, cantarind 1.7 kg si masurand aproximativ 18 mm in grosime. Personal prefer un laptop solid, cum creeaza impresia acest Lenovo, decat unul usor si firav, cum sunt cele din seria Sony Vaio Z de exemplu, dar nu as vrea sa fie de doua ori mai greu doar pentru soliditate.
Sa nu ne intindem la vorba si sa vedem cu liniute cam ce stie sa faca Lenovo IdeaPad U310, cu bune si cu rele:
- Constructie solida, cum am amintit, desi nu e complet realizat din aluminiu, cum era U300 de anul trecut.
- Design foarte placut pentru cei carora le plac laptopurile patratoase (ma inscriu si eu in categoria asta). O sa puteti cumpara mai multe variante de U310, diferenta facand-o culoara capacului.
- Porturi suficiente: buton Recovery (specific Lenovo), LAN, HDMI, 2 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, card reader
- Tastatura – jos palaria aici, un capitol unde Lenovo a excelat intotdeaua. Noua directie, care utilizeaza doar tastaturi chiclet (taste separate) nu pare a fi mai prejos decat modelele de la laptop-urile mai vechi
- Touchpad – mare, precis (nu chiar ca la Apple), stie gesturi cu mai multe degete, e acoperit cu sticla si butoanele integrate raspund OK la comenzi
- La hardware nu prea sunt multe de spus: Intel Ivy Bridge ULV, 4 GB RAM, stocare hibrida (HDD + SSD de cache) si placa integrata Intel (mie imi place pentru ca nu cauzeaza probleme de compatibilitate software)
- Zgomot si racire – nu sunt probleme aici, poate si datorita dimensiunilor mai mari ale ultrabook-ului
- Difuzoare – sunt plasate deasupra tastaturii si bat inspre ecran, reflectand sunetul catre utilizator. Se aud mai bine ca difuzoarele care bat in jos (o mare prostie dpdv ingineresc).
- Nu ai acces la componente, deci upgrade-ul este un cosmar
- Ecranul – aici cred ca se putea (mult) mai bine. Ma omoara rezolutia de 1366 x 768 px, luminozitatea scazuta si faptul ca e lucios
- Wireless – sunt niste probleme cu placa de retea Intel la distante mari de router, dar se pare ca s-a rezolvat cu modelele mai noi
- Bateria – aici aveam cele mai mari asteptari (din cauza greutatii), dar din pacate mai mult de 4 ore nu am putut scoate cu ecranul la 70%, in modul Balanced.
- Pret – aici e cea mai placuta surpriza furnizata de Lenovo U310. Varianta testata de mine costa doar 3100 RON.
Ce sa zic, daca vrei ultrabook, si nu ai bani asta ar fi cam cea mai tare recomandare acum. Nu e perfect, nici de departe, dar la banii astia nu gasesti nimic mai bun momentan (Sony Vaio T13 e ceva mai scump). Review-ul complet al lui Lenovo U310 il puteti citi aici.
Video review Lenovo IdeaPad U310
Nu sunt disperat dupa jocuri, iar din octombrie incep facultatea si trebuie neaparat sa-mi cumpar un laptop. Am mers pe acest model, l-am vazut la emag fiind 2300 lei parca. Intrebarea mea este daca merita…
Mai mult, vreau sa fac proiecte pe el, asta daca mi se cer, sa ascult muzica si sa vad filme, si sa citesc manga/carti etc.:D
Am inteles ca are probleme cu semnanu de la wifi, e grav?