Libertate fara limite pe Internet – conceptul Net Neutrality

Toata lumea a auzit de WEB 2.0, de user generated content, de evolutia Internetului, unde utilizatorul de rand este sef. Multi zic ca asa e cel mai bine, putini trag semnale de atentie, pe care majoritatea nu le iau in seama. Azi insa unul dintre acele semnale a devenit realitate.

Ce s-a intamplat? Pe DIGG, cineva a postat un articol care continea urmatorul numar: 09-F9-11-02-9D-74-E3-5B-D8-41-56-C5-63-56-88-C0. Nu va spune nimic nu? Este doar cheia de decriptare a continutului protejat HD-DVD, unul din formatele DVD actuale, care n-au vandut mai mult de cateva milioane de unitati. Pentru protectia HD-DVD si Blu Ray s-au cheltuit sute de milioane de dolari si au fost pierduti ani intregi de munca.

Revenind la DIGG, admini au sters stirea, iar utilizatorii furiosi au inceput sa posteze din greu numarul respectiv, sa-l introduca in comentarii, si peste tot unde se poate scrie pe site. Nimeni nu a mai tinut cont de faptul ca DIGG incearca doar sa evite procese costisitoare, dar ce sa-i faci clientului, cand devine stapanul nostru?

Eu zic sa va mai ganditi cand vreti sa faceti un site in care utilizatorii fac legea. Fara moderare si autoritate superioara va paste haosul, exact ca situatia politica curenta, ati inteles voi.

P.S. Nu ma pot abtine sa nu vorbesc despre cei care incearca pana in panzele albe sa descopere masuri de protectie pe care hackerii le sparg de multe ori inainte ca produsele finale sa ajunga pe piata. Mai bine ne-ar face sa ne dorim produsele respective, ar fi sanse mai mari sa castige niste bani asa.

Update: intre timp foarta multe lume este preocupata de conceptul de Net Neutrality, adica neimplicarea guvernelor si institutiilor publice in monitorizarea si reglementarea Internetului. Acest lucru se intampla totusi, insa se incearca pastrarea unei limite decente de interventie care nu influenteaza utilizatorul de rand.

ABONEAZA-TE PENTRU A PRIMI POSTARILE DIRECT PE EMAIL
Vei fi anuntat zilnic cand public articole noi pe blog!

De asemenea, ai putea dori...

5 răspunsuri

  1. STAF13 says:

    Cand am vazut titlul, am crezut ca te refereai la stirea asta: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=10480&art=28010&cHash=45a7d3a61o

  2. Ionut Popa says:

    Si aia e veste buna :D

  3. Band says:

    Stati sa vedeti ce o sa mai stea bronzatii cu cd-urile cu jocuri pe taraba in interes personal :) in nici un caz pentru profit.

  4. Cred ca tuturor ne-ar prinde mult mai bine daca bronzatii astia ar inceta sa mai vanda software-ul, la taraba, de parca ar fi rosii sau castraveti.

  5. Ionut Popa says:

    Cel mai bine ar fi sa ne permitem toti sa ne cumparam licentele, in loc sa le piratam…

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published. Required fields are marked *