Mad Max Fury Road – un film de actiune epica

Pentru mine Mad Max are o conotatie speciala, fiind cred primul film pe care l-am vazut la cinema dupa revolutie, pe vremea cand cinema insemna o camera ceva mai mare in care rulau filme de pe caseta video, probabil piratate, desi cuvantul nici nu cred ca exista in vocabular la acea vreme. Dupa ce am vazut trailerul pentru al patrulea film, Mad Max: Fury Road, care isi propune sa reporneasca franciza, l-am trimis imediat in lista de filme de vazut in 2015.

Am vazut filmul in avanpremiera, la IMAX, pentru ca asta era singura optiune pe langa 3D, si inca ma mai doare capul, desi filmul s-a terminat de 12 ore. Asta si sunetul prea puternic din cinema sunt singurele lucruri pe care le pot reprosa acestei experiente epice. M-am tot gandit daca filmul e epic sau daca actiunea e epica, si pana la urma m-am decis ca actiunea este cea care face Mad Max foarte placut pentru fanii filmelor de actiune clasice, cum sunt si eu.

Mad Max: Fury Road poster film

Nu vreau sa intru in prea multe detalii despre firul epic, pentru ca povestea cade in planul secundar in fata scenelor de actiune ample, perfect coregrafiate si cu vizualuri de-a dreptul epice. Succesul filmului cred ca se trage din faptul ca este regizat de acelasi George Miller care a regizat si primele trei parti ale filmului.

S-a reusit pastrarea atmosferei originale a seriei, vizual, pe partea de costume, machiaj, masini (WOW) si au fost introduse chiar si acele stangacii din anii ’80 cand anumite secvente sunt redate cu viteza putin mai mare decat cea in care au fost filmate pentru a crea impresia de viteza. Muzica acompaniaza perfect toate exploziile si flacarile de pe ecran, creand perfect imaginea unei lumi nebune in care fiecare lupta pentru el, pentru supravietuire.

Filmul nu e lipsit de mici clisee ale filmelor de actiune, dar de cate ori poti reinventa roata, nu? Important e ca nu sunt deranjante, iar efectele speciale au fost realizate in pare parte fara ajutorul calculatorului. Greu de crezut, dar majoritatea cascadoriilor nu sunt generate pe calculator. In plus, cei care sunt ingrijorati de faptul ca Mad Max Fury Road a fost laudat de critici pentru ideile originale care satisfac curentul feminist pot sta linistiti: nu este un film pentru femei, ci pur si simplu povestea este aliniata cu vremurile pe care le traim si tendintele sociale curente, trimitand un semnal puternic despre cum ar trebui sa trateze barbatii femeile.

Trebuie precizat in final ca Charlize Theron (Furiosa) pare a fi personajul principal, nu Tom Hardy (Max), care apare mai mult de continuitatea seriei. El si desertul pustiu.

ABONEAZA-TE PENTRU A PRIMI POSTARILE DIRECT PE EMAIL
Vei fi anuntat zilnic cand public articole noi pe blog!

De asemenea, ai putea dori...

6 răspunsuri

  1. G says:

    Da. În sfârşit un film de 9+

    • Ionut Popa says:

      Si daca te gandesti povestea nu e cine stie ce, deci nu vorbim de vreun mesaj profund ascuns prin film, ci pur si simplu executie foarte buna.

  2. Ciprian says:

    Un film care ori nu iti place ori o sa urli de fericire la el :) Eu cred ca o sa ma incadrez in categoria 2. Trebuie sa fac rezervari.

  3. Ciprian says:

    Eu am inceput sa le vad pe toate 2D, mai putin filmele de animatie care chiar merita 3D.

    • Ionut Popa says:

      Pe mine cel mai tare ma deranjeaza la 3D faptul ca ma forteaza sa imi directionez atentia catre ce e in prim plan. Mie imi place sa ma uit si la ce se intampla pe langa personajele principale, daca tin sa fac asta.

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published. Required fields are marked *