Mai au ceva romanii pana invata de cerere si oferta
Obisnuiesc sa urmaresc destul de des site-urile de licitatii online, forumurile de vanzari sh si magazinele online ca sa fiu la curent cu preturile la diverse gadgeturi si nu doar din cauza asta ci si din pasiune. Prietenii spun ca sunt putin maniac, dar nu asta conteaza, ci ceea ce am observat in anii de cand fac asta si in special in perioada asta de criza.
De obicei mi se pune pata pe cate vreun telefon, il caut pe mai multe site-uri de licitatii, forumuri sau la baieti gen Alex GSM, compar pretul cu cel din magazin si daca e o diferenta semnificativa il cumpar. Am facut asta acum vreo 2 ani de foarte multe ori, am facut si schimburi, am si vandut, am si cumparat cu banii jos.
A mers de minune pana anul trecut cand a venit criza. Cu toate ca era evident ca cererea a scazut (e de ajuns sa urmaresti o serie de anunturi si vezi cum nu se vand, expira si sunt puse din nou de catre aceleasi persoane la un pret cu 10-20-30 RON mai mic), romanii par ca nu observa asta si nu vor sa dea jos pretul suficient de mult cat sa vanda.
Am observat asta si la masini, nu doar la telefoane. In intersectie la favorit sunt o gramada de Golf-uri care au pe hartia cu caracteristicile masinii mai multe preturi taiate cu markerul. Poti vedea scaderi de 100, 150 EUR la masini pentru care se cere peste 10.000. Oare omul ala care vede ca nu a reusit sa vanda masina dupa 6 luni ce isi inchipuie? Nu mai bine scadea din pret 1000-2000 EUR de la inceput si o dadea dupa cateva zile?
O alta specie, cea care ma fascineaza cel mai tare este cea care vinde un bun folosit la un pret identic sau mai mare decat cel din magazin. Acest fenomen e intalnit in principal in cazul masinilor pentru care se face predare de leasing. Orice cumparator sanatos intai face un calcul adunand pretul cerut, ratele ramase si rata reziduala. Nu?
De piata imobiliara nu mai zic, unde vad anunturi de vanzare de case care au scazut in 6 luni de la 110.000 la 75.000 si tot nu se vand. Aici nu e doar vorba de credite, ci si de incapatanarea romanului de a da pretul in jos. Cred ca intra in actiune mentalitatea aia: am construit o casa cu 50.000, i-a crescut pretul la 150.000 (am castigat deci 100.000), deci cum sa o dau cu 70.000 acum, ca pierd 80.000.
Probabil ca va mai trebui inca o criza pana sa ajunga si vanzatorii/cumparatorii romani in randul strainilor, ca perceptie a valorii bunurilor, cererii si ofertei.