Nu există scuză pentru lipsa de politeţe
Nu mă uit la TV pentru că gunoi pot vedea pe stradă, nu e nevoie să îl văd şi la mine în casă. Asta nu înseamnă că nu îmi mai scapă privirea pe diverse emisiuni cu tentă politică, motiv pentru care am observat un lucru pe care nu l-am văzut în Canada: lumea uită să vorbească civilizat când e vorba de persoane pe care nu le suportă sau cu care au ceva de împărţit.
Am observat aceaşi tip de comportament şi în emisiunile americane sau la dezbaterile publice pentru prezidenţialele de anul trecut. Nu e OK să îl faci pe unul ţăran şi să te comporţi ca un nesimţit. Nu esti mai presus de duşmanul tău. În plus în cazul nostru, unde avem dumneavoastră-uri şi sărumâinile-uri în gramatică e cam urât să te adresezi preşedintelui ţării cu ‘Băsescu’.
Am ales personajul de dinainte pentru a compara cu ‘President Obama’ sau ‘Mister President’, cum se vorbeşte despre politicieni în ţările mai civilizate, asa în condiţiile în care limba engleză nu are persoana a doua plural şi acolo se foloseşte prenumele ca formă de adresare.
La noi toată lumea face cu ou şi oţet pe cine vrea şi apoi cere respect şi politeţe. Cred că problema principală românească e că am uitat să fim oameni, nu lipsa autostrăzilor, nu şpăgile şi nu corupţia. Trebuie să o luăm de la zero, de la dat bună ziua şi deschis uşa celor care cară sacoşi în ambele mâini. De aruncat chestii pe jos nu mai zic. Nesimţirea nu ne va aduce niciodată respect, indiferent de banii pe care îi avem in buzunar.
Bun, chiar foarte bun punctul tau de vedere. Mai mult traim intr-o tara in care daca zambesti esti luat de nebun.
Daca dai “buna ziua” oamenilor din lift se fac ca nu te aud.
Singurii care mai au o urma de decenta sunt in continuare oamenii simpli care stiu ce inseamna bunul simt. ( femeia de serviciu stie sa raspunda la salut si chiar sa te intrebe cum te simti)
Am ajuns sa ne fie frica sa acceptam sa ne ajute cineva de frica sa nu fuga cu lucrurile noastre.