Nu mi-as mai cumpara un calculator fara SSD
Trebuie sa recunosc ca am ras acum cativa ani cand am auzit prima data de SSD-uri. Mi se parea o prostie sa folosesti memorii flash (de genul celor din stick-urile USB) ca sa inlocuiesti clasicele hard diskuri mecanice.
Bine, SSD-urile costau o groaza atunci si nu erau mult mai rapide ca hardurile clasice la viteza maxima de transfer. Avantajele erau consumul redus de curent (care s-a dovedit un mit pana la urma), silentiozitatea si timpul de access aproape zero, daca il compari cu cel al HDD-urilor.
Dam inainte cativa ani, pana ajungem in 2012 si vedem ca SSD-urile sunt cel mai bun mod de a creste performanta perceputa a unui calculator (si reala, bineinteles). Preturile incep sa fie din ce in ce mai accesibile, iar performantele sunt deja de 4-5 ori mai mari in viteza maxima si de cateva sute de ori in scenarii tipice de utilizare, cand datele nu sunt asezate frumos in sir indian.
Am reusit sa trec si eu pe SSD de vreun an incoace, evident in formula SSD pt Windows si HDD pt stocare, formula care mi se pare cea mai OK. HDD-urile au atuul de necontestat al pretului scazut per Gigabyte si sunt in continuare mai fiabile, problema care va fi probabil rezolvata in scurt timp de SSD-uri, alor care evolutie nu se va opri prea curand.
Pentru cei din categoria Toma Necredinciosul le recomand un upgrade la SSD, macar pentru partitia de Windows, si o sa vedeti cat de bine vi se va misca sistemul, chiar si cu un procesor invechit (dar sa aveti suficient RAM totusi). Si inca un sfat si am terminat: nu luati SSD-uri mai mici de 80-90GB. Nu merita sa va chinuiti sa faceti curat des pentru a pastra spatiu liber pe disk (cam necesar pentru sanatatea unui SSD).
Si o poza pentru cei care nu sunt inca convinsi de diferenta: