SMS-ul – o tehnologie pe moarte
Tin minte si acum primul meu abonament de mobil, la Vodafone, luat printr-o oferta speciala, care imi permitea sa dau SMS-uri la 4 centi in 2001, un pret foarte bun la acea vreme cand majoritatea platea peste 10 centi. La acea vreme nu prea aveam cu cine sa ma conversez pe SMS, pentru ca ceilalti nu aveau abonamente similare si eram studenti, deci implicit fara bani. Intre timp situatia s-a schimbat, datorita evolutiei telefoniei mobile in Romania si aparitiei abonamentelor si cartelelor cu mii de mesaje SMS incluse la inceput in aceeasi retea si apoi in toate retelele nationale.
Ce am observat insa este un declin in ultimii cativa ani, SMS-urile fiind inlocuite treptate de mesagerie instant (Whatsupp, Skype, Facebook Messenger samd). Dezavantajul pentru mine este ca trebuie sa tin datele pornite la telefon tot timpul, lucru care ma deranjeaza pentru ca afecteaza autonomia bateriei, dar ma invat si eu minte cu timpul, pentru ca pierd unele conversatii uneori importante, daca sunt offline.
SMS-uri primesc doar de la serviciile de Internet banking si de la Google Calendar, insa se pare ca acesta din urma nu va mai trimite SMS-uri pentru evenimentele din Calendar incepand cu 27 iunie 2015. Mesajul de notificare a incetarii serviciului il aveti mai jos:
Imi place cum Google descrie tehnologia SMS (Short Messaging Service) ca o arhitectura invechita, pe care nu te mai poti baza in ziua de azi si care nu ofera posibilitatea de a ingloba mai multe informatii si optiuni in formatul vechi deja de 23 de ani. Cred ca au dreptate si probabil vom vedea o scadere si mai drastica a utilizarii pe scara larga a SMS-urilor, cel putin in tarile dezvoltate, unde smartphone-urile sunt conectate non-stop la Internet. La fel se va intampla si cu apelurile de voce, in conditiile in care obiceiurile de comunicare s-au schimbat. Eu deja vorbesc mai putin la telefon de ani buni.
Furnizorii de telefonie mobila au inca monopol, pentru ca ai nevoie de reteaua lor ca sa te conectezi la Internet cu telefonul (cand nu ai o retea WiFi in zona), dar din acel moment in care nu mai ai treaba cu ei si cu greu ma pot convinge pe mine ca sunt mai mult decat simpli furnizori de utilitati, cum sunt Enel si ApaNova. Stiu, Internetul pe mobil este inca limitat la cativa gigabytes pe luna, in cazul abonamentelor mai scumpe, dar lucrurile evolueaza incet incet in directia corecta, chiar daca senzatia mea este ca operatorii de telefonie sunt vorbiti intre ei si nu intra in cursa catre “nelimitat” la cost aproape zero (race to bottom – cum zic americanii).
Dar lucrurile se pot schimba, daca Google si alti giganti din zona Internetului vor pune la punct propria lor retea wireless, casa ne inlesneasca noua, oilor, accesul la serviciile lor.