SVG: imagini in format vectorial pentru web
Cautand zilele trecute un logo de magazin in format PNG, cu transparenta, am dat peste o poza SVG. Am descarcat-o si spre suprinderea mea am vazut ca nu o pot deschide in Photoshop sau cu view-ul meu de imagini favorit, FastStone, dar merge deschisa cu Internet Explorer. Am dat repede o cautare pe Google si am aflat ca este vorba de Scalable Vector Graphics, adica imagine in format vectorial.
De programe vectoriale auzisem, Corel Draw fiind cel mai cunoscut, insa nu stiam ca imaginile vectoriale sunt deja un standard web. Ei bine, se pare ca sunt, insa popularitatea lor nu este chiar atat de mare pe cat m-as fi asteptat, desi browserele web moderne au suport pentru vizualizarea SVG-urilor de cativa ani buni. Pentru cei interesati de acest subiet am facut mai jos o lista cu avantajele si dezavantajele imaginilor vectoriale, cu particularizare pe SVG-uri.
La ce sunt bune imaginile vectoriale SVG
- Redau foarte bine ilustratii si scheme
- Pot fi editate cu orice editor text pentru ca sunt scrise in format XML
- Fisierele au dimensiuni mici comparat cu fotografiile in format JPG sau PNG
- Se pot anima elemente din imagine (similar cu animatiile Adobe Flash)
- Se pot mari la orice dimensiune fara pierdere de calitate (ideal pentru tiparire sau ecrane tip retina) – acesta este pentru mine cel mai important atu al imaginilor vectoriale
OBS: Incercati sa mariti cat de mult puteti poza de mai jos in browser (“CTRL +” pentru zoom-in si “CTRL -” pt zoom-out) si o sa observati ca isi pastreza calitatea.
Dezavantaje
- Fotografiile nu pot fi transformate in format vectorial (cel putin nu fara pierdere extrema de calitate)
- Aplicatiile populare de editare de imagini nu suporta SVG (vezi cazul Photoshop, insa exista programe gratuite precum Inkscape)
- Exista destul de putine imagini SVG din cauza lipsei de popularizare
Nu fiti sfiosi si spuneti-mi daca am omis ceva important.