Tendinta de universalizare a functiilor sistemelor de operare

Cine  e pasionat de tehnologie si s-a jucat in ultimii ani cu Android, iOS si Windows Phone cred ca a observat tendinta de generalizare a functionalitatilor oferite de aceste sisteme de operare pentru dispozitive mobile. Daca vom compara primele versiuni probabil diferentele sunt extrem de mari, iar unui neavizat i-ar fi destul de greu sa se adapteze de la unul la altul.

In 2015 insa si Apple si Google si Microsoft au realizat ca utilizatorii folosesc deja aceleasi aplicatii pe cele trei platforme, aplicatii care ofera functionalitati aproape identice de la platforma la platforma, deci si sistemul tau de operare cam trebuie sa ofere aceeasi functionalitate de baza cu competitorii sai. Chiar daca functiile populare nu au aparut simultan pe cele 3 platforme, cam toate ofera in ziua de azi widgeturi, bara de notificari, comutatoare rapide pt WiFi, Bluetooth, Mobile Data, foldere pentru iconuri si ecranele virtuale multiple.

Ce ma bucura pe mine cel mai mult este convergenta intre sistemele de operare pentru mobil si cele de desktop. Windows 10 va adauga asistentul virtual Cortana, ecrane virtuale multiple si notificari, iar Apple a anuntat deja posibilitatea de a rula doua aplicatii in paralel pe iPad in iOS 9 si snappingul a doua ferestre in OS X El Capitan, doua functionalitati pe care utilizatorii de Windows le stiu de multi ani.

Iar cautarea universala de pe vremea lui Windows Vista este de asemenea disponibila si pe restul sistemelor de operare de ceva timp. Pana si Linux, traditional un sistem de operare pentru oameni seriosi, carora le place sa tasteze comenzi pline de parametri, a adaugat de multi ani interfete cu utilizatorul prietenoase.

universalizare functii sisteme de operare

Nu cred ca mai e productiv sa ne certam cine a fost primul, ci sa ne intrebam de ce sistemul de operare pe care il folosim acum nu are o anumita functie pe care am vazut-o la altii. Stiu destui sceptici care ar sari de la Apple la Android si viceversa, dar le e teama ca isi vor prinde urechile pana se vor ajusta la particularitatile celor doua platforme, insa realitatea curenta este ca mai tot ce exista pe piata functioneaza cam la fel, in mare, si curba de invatare a unei platforme noi a scazut semnificativ.

Diferente vor exista intotdeauna, insa pana la urma pe mine ca utilizator ma intereseaza sa am acces la aceleasi date personale si servicii pe toate dispozitivele pe care le folosesc. Omniprezenta este mai importanta decat diferentierea, in conditiile in care utilizatorul de rand foloseste in mod uzual mai multe gadgeturi si implicit platforme software.

ABONEAZA-TE PENTRU A PRIMI POSTARILE DIRECT PE EMAIL
Vei fi anuntat zilnic cand public articole noi pe blog!

De asemenea, ai putea dori...

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published. Required fields are marked *